Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Profil univerzity

Jihočeská univerzita je verejná vysoká škola so sídlom v Českých Budějoviciach. Profiluje sa ako vzdelávacie a výskumné inštitúcia s orientáciou na prírodné, humanitné a sociálne vedy.

Na univerzite študuje 12 000 študentov vo viac ako 200 odboroch bakalárskych, magisterských a doktorandských programov na 8 fakultách - Ekonomické fakulte, Fakulte rybárstvo a ochrany vôd, Filozofickej fakulte, Pedagogickej fakulte, Prírodovedeckej fakulte, Teologickej fakulte, Zdravotne sociálnej fakulte, Poľnohospodárske fakulte.

Pre širokú verejnosť univerzita ponúka kurzy a programy celoživotného vzdelávania.
 
Medzinárodná spolupráca

Juhočeská univerzita spolupracuje s viac ako 300 univerzitami po celom svete. Podporuje študijné a výskumné výjazdy študentov a akademických pracovníkov.

Univerzita poskytuje cezhraničné študijné odbory Biological Chemistry a Bioinformatics s Univerzitou Jana Keplera v Linzi a na vybraných univerzitách tiež ponúka možnosť získať dvojité diplom (double degree).

Medzinárodná prestíž Jihočeské univerzity dokladá aj aktívny výskum bádateľských tímov v rozmanitých častiach sveta ako je Arktída alebo Papua Nová Guinea.
 
Veda a výskum

V priebehu svojej existencie sa Jihočeská univerzita stala významným centrom výskumu a vývoja v južných Čechách.

Nové objekty, vybavené najmodernejšími prístrojmi a laboratórne technikou, sú zárukou špičkových výsledkov.

Výskumné zameranie univerzity potvrdzujú tiež porovnávacie rebríky univerzít. Za všetky spomeňme rebríček 4ICU 11 000 univerzít a vysokých škôl v 200 krajinách sveta, v ktorom Jihočeská univerzita obsadila 1 431. miesto.

Univerzita sa môže pochváliť významnými publikáciami a kvalitným výskumom. Výsledky svojej práce vedci z Juhočeskej univerzity publikujú v najprestížnejších svetových vedeckých časopisoch ako je Nature, Science alebo PNAS. Takisto získavajú medzinárodné ocenenia.
 
Histórie univerzity

Jihočeská univerzita vznikla v roku 1991. Nadviazala najmä na tradície vzdelávania učiteľov, vysokoškolských odborníkov pre rôzne odvetvia poľnohospodárskej výroby, teologické štúdium, tradíciu rybnikárstva a rybárstva.

Základ univerzity pôvodne tvorili dve fakulty - Pedagogická fakulta (od roku 1948 pobočka Pedagogickej fakulty Univerzity Karlovej, neskôr sa stala samostatnou fakultou) a Rektorát (od roku 1960 súčasť pražskej Vysokej školy poľnohospodárskej). K zakladajúcim kameňom patrili tiež tri novovytvorenej fakulty: Biologická, Teologická a Zdravotne sociálnej. V roku 2006 vzišla z existujúcich ústavov Filozofická fakulta ao rok neskôr sa pridala Ekonomická fakulta. Pôvodný Biologickú fakultu nahradila v roku 2007 Prírodovedecká fakulta. V roku 2009 vznikla Fakulta rybárstvo a ochrany vôd.
 
Súčasnosť univerzity

V roku 2014 otvára univerzita svoj prvý technický odbor Mechatronika. Stavajú sa nové pavilóny Prírodovedeckej fakulty, Poľnohospodárske fakulty a Fakulty rybárstvo a ochrany vôd, budova Vedecko-technického parku, rekonštruujú sa niektoré koľaje, dochádza k rozsiahlym parkovým úpravám kampuse, do roku 2016 vyrastie v areáli študentský klub a univerzitné škôlka. Významným úspechom je vybudovanie v európskom meradle unikátneho centra zameraného na rybárstvo a ochranu vôd CENAKVA vo Vodňanoch a otvorenie vlastnej polárne výskumnej stanice na Špicbergoch.

Jihočeská univerzita je atraktívnou destináciou pre študentov a vynikajúci vizitkou absolventov. Podľa dostupného šetrenie sa štandardizovaná miera nezamestnanosti absolventov univerzity pohybuje okolo 5%.
Web www.jcu.cz