Vysoká škola báňská TU Ostrava

VŠB - TU Ostrava nadväzuje v priamej kontinuite na činnosť montánny učilište, Banskej akadémie a VŠB v Příbrami. Montánny učilišťa bolo v Příbrami zriadené 23. 1. 1849. Neskorší Vysoká škola banícka bola z Příbrami do Ostravy presťahovaná v roku 1945 a začiatkom päťdesiatych rokov sa začala členiť na jednotlivé fakulty. Univerzita je historicky spätá s rozvojom ťažby nerastov a ich spracovaním. Určite nie je nadsádzkou konštatovanie, že technický um Čechov vznikal a vyvíjal sa predovšetkým v súvislosti so spracovaním kovov. Naša vysoká škola sa tradične zameriavala priemysel a postupne vo svojom vývoji reagovala na spoločenské a ekonomické zmeny.

Od roku 1989 Vysoká škola banícka - Technická univerzita Ostrava uskutočňuje vo väzbe na štrukturálne zmeny svoju transformáciu na moderný Technickú univerzitu s plnohodnotnou ponukou štúdia. Univerzita sa tak stále opiera o svoju 165 rokov dlhú históriu, pričom ale strategicky podporuje rozvoj perspektívnych technických a ekonomických odborov.

VŠB - TU Ostrava je súčasťou systému vysokých škôl ako najvyššieho stupňa vzdelávacej sústavy SR, je vysokou školou technicko-ekonomického zamerania, ktorej základnou úlohou je:
  •     poskytovať vysokoškolské vzdelanie,
  •     rozvíjať výskum a vývoj,
  •     rozvíjať spoluprácu s praxou.
Má právo udeľovať akademické tituly, vedecké hodnosti a akademický titul "doktor honoris causa". Súčasti VŠB - TU Ostrava spolupracujú s vládnymi organizáciami, samosprávou, domácimi aj zahraničnými vysokými školami, vedeckými inštitúciami, organizáciami a jednotlivcami.
Web www.vsb.cz