Technická univerzita v Liberci

Liberecká univerzita vznikla v roku 1953 ako Vysoká škola strojnícka v Liberci. Inštitúcia bola založená priekopníkmi v tradičnom priemyselnom regióne a už od začiatku bolo snahou vzdelávať kvalifikovaných inžinierov pre odbornú prácu. O sedem rokov neskôr k strojnej fakulte pribudla fakulta textilná, ktorá je dodnes jedinou svojho druhu v Európe a škola bola premenovaná na Vysokú školu strojné a textilný v Liberci.

Technická univerzita v Liberci vznikla k 1. januáru 1995.

Dnes má univerzita šesť fakúlt a jeden odborný ústav. Spolupracuje s približne 200 podobne zameranými inštitúciami po celom svete.

Textilné fakulta je v Európe jediná svojho druhu a ponúka štúdium perspektívnych odborov ako je textilný marketing či návrhárstva. Spolu so strojné fakultou tvoria základné kamene vzdelávanie v Liberci sa skvelým renomé. K dlhodobo rešpektovaným a talenty vyhľadávaným fakultám patrí fakulta umenia a architektúry. Ekonomická fakulta organizuje medzinárodný projekt Univerzita Nisa, ktorý je tvorený v spolupráci s univerzitami vo Zhořelci a Jelení Hore. Jedinečné odbory na pomedzí výpočtovej techniky a robotiky ponúka tiež fakulta mechatroniky, informatiky a medziodvetvových štúdií. Kvalitné pedagógov, ale aj profesionálov v neučitelských profesiách vzdeláva fakulta prírodovedne-humanitné a pedagogická a odborníkmi v zdravotníctve pripravuje ústav zdravotníckych štúdií.
Web www.tul.cz